WWW.POPKUNGEN.BLOGG.SE

BILLIE JEAN

 

Billie Jean är en låt av Michael Jackson och den andra singeln från världens mest sålda album Thriller från 1982. Låten är skriven av Michael och producerad av Quincy Jones och Michael Jackson. Låten ses ofta som låten som fick igång Michaels karriär och låten fick senare två Grammy Awards.
Michael är dessutom den första mörka artist som var med i MTV, med hitlåten Billie Jean.
Michael började skriva på låten i sitt hem i Hayvenhurst på hösten 1981. När han visade låten för sin producent Quincy så hade han lite problem med låtens titel och på låtens långa intro. Quincy var rädd för att publiken skulle tro att Michael sjöng om tennisstjärnan Billie Jean King. Michael sa också att det långa introt gjorde att han ville dansa. Michael vann senare på argumenten.
Med hjälp av Michaels solouppträdande på Motown 25th Anniversary 1983 (som du kan se här), blev låten oerhört populär. Låten gick in på förstaplatsen och den sålde senare över 2 miljoner exemplar, vilket gör den till en av Michael bästsäljande singlar. Uppträdandet spelades in och visades några månader senare på TV och hade då omkring 47 miljoner tittare. Företrädare för Motown Records menar att Michael Jackson nådde en ny slags publik den här kvällen. Michaels bror Jermaine har dessutom sagt att dansen under framträdandet var helt improviserad. Det var under just det här numret som den så välkända Moonwalkdansen först introducerades för den breda allmänheten.
I musikvideon till låten när Michael går längs den upplysta vägen i rosa skjorta och röd fluga jämnade han vägen för svarta artister att ta steget över till amerikansk mainstream-tv, ett föråldrat territorium som på den tiden fortfarande dominerades av vita rockartister. Vi behöver människor som spränger gränser och Michael Jackson lyckades vinna erkännandet högst upp i toppen med sitt sprakande konstverk - komplett med upprullade åttiotalsärmar...

mj fan | Datum: 2009-10-01 Tid: 19:33:40

älskar den låter

mj är bäst!

king forever!1 Kommentarer | Startsidan
Publicerat det: 2009-09-29 | Klockan: 17:49:18 | Kategori: Musik


KOMMENTERA INLÄGGET HÄR!

Namn:
...................... Bloggadress:

E-postadress: (publiceras ej)
Kom ihåg mig?

Kommentar: