WWW.POPKUNGEN.BLOGG.SE

EN LEGENDS LIV - DEL 2Det kanske var ödet som gjorde Michael till den store underhållare han så småningom blev, men hans fars ambition att ro iland ett skivkontrakt för att kröna sina barns begåvning med framgång förde dem nästan oundvikligen till en av populärmusikens mest berömda hemvister i slutet av 1960- och början av 1970-talet - Motown.

Själva ordet "Motown" hade blivit synonymt med bra musik, tack vare det nästan oavbrutna flödet av hitlåtar som skivbolaget producerade. Men det var också det första skivbolaget som satte stopp för segregationen inom musikbranschen - för första gången såldes musik av svarta artister och band även utanför deras vanliga marknad och över hela världen. Det betydde slutet på en period av musikalisk apartheid, med starka låtar och genialiska artister. Inget band var ett bättre exemplar på det än The Jackson 5, som skulle fortsätta som ett av bolagets populäraste och var det första band med tonårsidoler som slog igenom bland både svarta och vita ungdomar.
Motown dök upp vid en tid då Amerika genomgick en rad samhällsförändringar. Medborgarrättelsen hade fötts på sextiotalet, med hjältar som Martin Luther King i spetsen. Kulturellt var ett stort skifte på gång och intergrationen mellan vita och svarta underlättades på flera områden. Motowns positiva, smittande rytmer blev med sin popularitet symbolen för en förändringens våg som inte gick att hejda, ett musikaliskt uttryck för allas lika värde och lika rättigheter - en evig sanning som löper genom många av de texter Michael skrev.
Bolaget bildades i Detroit år 1959 av Berry Gordy Jr, först under namnet Tamla Records, senare Motown Record Corporation, med ett lån som endast 800 dollar från familjen. Ur detta lilla frö växte det upp ett mäktigt träd som lever än i dag. Det lilla huset där Berry och hans medarbetare höll till på West Grand Boulevard blev snabbt känt som "Hitsville, USA".
Under hela sextiotalet byggde de upp "motownsoundet", med ständigt nya hitlåtar. Deras första etta på amerikanska Billboards R&B-lista kom med "Shop around" av The Miracles och sålde i över en miljon exemplar. Bara ett år senare fick Motown sin första popetta med "Please mr. postman". Under det följande decenniet, mellan 1961 och 1971, nådde Motown oerhörda framgångar och fick hela 110 top-10-hittar, med artister som Marvin Gaye, Stevie Wonder, Diana Ross & The Supremes och The Four Tops i spetsen.Jacksons hade redan fått ett skivkontrakt, men en inbjudan till audition på Motown var något som ingen med vett i behåll skulle tacka nej till.
Gladys Knight, själv en Motownstjärna, hade rekommenderat Berry Gordy att kontraktera bandet efter att hon sett dem uppträda. Till en början tvekade han på grund av deras låga ålder (särskilt som han redan hade en annan barnstjärna i sitt stall, den oerhört begåvade Stevie Wonder), men efter att ha sett en videoinspelning av auditionen tog han sig genast an dem. The Jackson Five skrev kontrakt med Gordy 1969, och bytte samtidigt namn till The Jackson 5. De fick nu flytta till Kalifornien, där de inledde en intensiv period av låtskrivande, repeterande och medieträning, som skulle förbereda dem för deras föreståndare lansering på popens arena. Berry och personalen på Motown drog samtidigt igång en stor marknadsföringskampanj för att ge dem en extra skjuts in i denna nya värld.
Hur turpulensen under de här åren påverkade den unge Michael och hans bröder vet vi inte, men samtidigt som flytten till Kalifornien måste ha varit spännande, så var den säkert också omtumlande för dem. I början, medan familjen letade efter en bostad, bodde bröderna en kort tid hos Diana Ross. Det var inte förrän året därpå som pappa Joseph äntligen fick möjlighet att flytta till Kalifornien med sin fru och sina fyra andra barn fär att förena sig med de fem.
Familjen hade nu äntligen fått chansen att visa vad de dög till och getts möjligheten att ta det slutliga språnget mot stjärnorna.

Kattis | Datum: 2009-11-03 Tid: 21:46:26

- Tackar, detsamma :)!

J E N N I F E R | Datum: 2009-11-04 Tid: 07:54:16

Sv: Hahah jaså. Jo men det blir så ibland, och man måste ju ha med allting med... Haha! ;D

J E N N I F E R | Datum: 2009-11-04 Tid: 07:54:21

Sv: Hahah jaså. Jo men det blir så ibland, och man måste ju ha med allting med... Haha! ;D

Kristin | Datum: 2009-11-04 Tid: 11:51:43

SV; Ja, på det viset känns filmen mer okej, om det faktiskt var en hyllning till Mike. Och jag kan tänka mig att den är fantastisk, att just bara se honom en sista gång vore underbart. Men jag vill inte göra något som jag inte vet om Michael skulle godkänna.

Melina | Datum: 2009-11-04 Tid: 11:53:12

ha en bra dag (:5 Kommentarer | Startsidan
Publicerat det: 2009-11-03 | Klockan: 21:15:43 | Kategori: En legends liv


KOMMENTERA INLÄGGET HÄR!

Namn:
...................... Bloggadress:

E-postadress: (publiceras ej)
Kom ihåg mig?

Kommentar: